30 квіт. 2018 р.

Очевидні факти, які починаєш розуміти після багатьох років роботи у школі.
Є ситуації, які стають зрозумілими лише тоді, коли довгий час пропрацював у школі. З’являються нові навички та вміння, про які раніше навіть не підозрювали. Очевидне для тих вчителів, що працюють багато років у школі, є таємницею для тих, хто щойно прийшов з університету. Відкриваємо завісу незвіданого.

1. Формується вміння визначати час без годинника

29 квіт. 2018 р.

Цікаві факти про комп'ютер та інформатику

Сайт

Сайт це спеціальним образом оформлені дані про який-небудь предмет або явище, що й зберігаються на www-сepверітобто це програма, яка інтерпретується як текст, графіка, анімація, звук.
Оформлення сайту проводиться за допомогою мов HTML, Java і ін.
Перегляд сайту здійснюється браузером.
Сайт складається зі сторінок. Одна сторінка теж є сайтом.
Кожний абонент мережі може мати свій сайт. Створення гарного сайту вимагає кваліфікованих розроблювачів.
Приклади сайтів:
- сайт Євросоюзу, у якім представлені дані про політичні й економічні події Євросоюзу, включаючи звіт про засідання органів керування, прес-релізи, нормативні й законодавчі акти;
- сайт, присвячений відомому співакові Tлвису Пресли, у якім можна побачити його маєток, ознайомитися з його біографією, послухати його пісні, побачити його роботи в кіно й на телебаченні.
Від англ. site — місце розташування, ділянка.

26 квіт. 2018 р.

Захоплюючий світ творчих завдань для дошкільнят

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам та вихователям десять цікавих розмальовок й творчих завдань для розвитку загальної ерудиції, навичок логічного, творчого мислення, довільної уваги, зорової пам’яті, дрібної моторики, координації тощо.
Виконання запропонованих завдань сприятиме зацікавленню процесом пізнання, формуванню у дітей позитивного ставлення до навчання, вихованню впевненості у собі та своїх освітніх можливостях, що є важливою запорукою всебічного розвитку дитини.
Розмальовка «Квіти». Це завдання - перший крок до розвитку письма. Завдяки завданню діти розвивають навички дрібної моторики та графомоторні навички, одночасно вивчаючи назви та зображення популярних квітів.

25 квіт. 2018 р.

МОН затвердило нові шкільні освітні програми

Міністерство освіти затвердило нові типові освітні програми початкової (2-4 клас),  базової (5-9 клас) та старшої школи (10-11 клас). Відповідні накази підписані міністром освіти Лілією Гриневич.

Типові освітні програми початкової освіти, базової та старшої школи окреслюють рекомендовані підходи до планування й організації школами єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення учнями обов’язкових результатів навчання.
Програми також визначають загальний обсяг навчального навантаження, орієнтовну тривалість і можливі взаємозв’язки окремих предметів, послідовність їх вивчення та очікувані результати навчання учнів.
Освітні програми початкової і базової школи будуть введені в дію з 2018/2019 навчального року.
Освітні програми старшої школи вводитимуться у дію поетапно - впродовж двох наступних навчальних років.

9 клас Тест "Підсумкове тестування за курс інформатики 9 клас"

19 квіт. 2018 р.

Пробне ЗНО з української мови з коментарями фахівців

Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури, що буде проведено вже 24 травня, є обов’язковим тестовим предметом, результати якого зараховуватимуться як державна підсумкова атестація у старшій школі та, за бажанням випускника, як вступний іспит до закладів вищої освіти.
Освіта.ua пропонує всім, хто готується до іспиту з цього предмета, безкоштовний онлайн-сервіс, що містить завдання пробного тесту ЗНО з української мови і літератури, що був проведений у 2018 році, правильні відповіді на завдання тесту, а також ґрунтовні пояснення провідних фахівців до правильної відповіді кожного з завдань тесту.
Використання сервісу допоможе учасникам ЗНО зрозуміти структуру тесту, ознайомитись із формами завдань та розрахувати час роботи над тестом.

Wizer.Me - інтерактивні робочі аркуші

Сервіс Wizer.me увійшов в десятку кращих сервісів для освіти в 2016 році. Сервіс дозволяє створювати інтерактивні робочі аркуші, які можна використовувати при дистанційному навчанні, для домашніх робіт, для роботи в класі на інтерактивній дошці.

9 клас Тест "Елементи анімації. Управління показом презентації. Друк презентації"

Як будуть проведені шкільні іспити у 2018 році


Міністерством освіти і науки затверджені орієнтовні вимоги до змісту атестаційних завдань для проведення державної підсумкової атестації у закладах загальної середньої освіти в 2017/18 навчальному році.


Документом визначено зміст і особливості проведення шкільних іспитів у цьому навчальному році.
У Міносвіти зазначають, що у 2018 році строки проведення ДПА у початковій та основній школі визначатимуться шкільними педагогічними радами, а учні 11-х класів складуть випускні іспити у формі зовнішнього незалежного оцінювання.
Передбачається, що підсумкова атестація здобувачів початкової освіти здійснюватиметься з метою

18 квіт. 2018 р.

ПЛАН ЗАХОДУ З ІНФОРМАТИКИ


         «Цікава інформатика»

Мета заходу

   Навчальна
Навчати   студентів  використовувати на практиці свої знання, набуті під час вивчення дисципліни  інформатика.
   Виховна
Викликати у студентів бажання цікавитися новинами інформаційних технологій, виховувати у них бажання навчатися, логічно міркувати, працювати в колективі та приймати обґрунтовані  рішення.

Забезпечення заходу
Комп'ютер, мультимедійний проектор, підсилювач з мікрофонами, картки із запитаннями, кросвордами, набір призів для переможців і найактивніших учасників.
СТРУКТУРА ЗАХОДУ

I. Організаційний момент
Привітання, повідомлення теми і мети заходу

Готуємось до школи: вивчаємо цифри та рахунок

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам, вихователям та вчителям п’ятнадцять розвивальних завдань, що допоможуть ненав’язливо вивчити з дитиною цифри й основні кольори, навчити її рахувати до десяти.
Виконання запропонованих завдань сприятиме формуванню у дітей позитивного ставлення до вивчення математики, розвитку логічного мислення, уваги, пам’яті, вихованню впевненості у собі та своїх освітніх можливостях, що є важливою запорукою всебічного розвитку дитини.
Розмальовка за цифрами від одного до п’яти. Цей комплект простих завдань надасть можливість покращити навички дрібної моторики, познайомить вашу дитину з цифрами від одного до п’яти та сприятиме вивченню нею основних кольорів.

Взаємодія з групою учнів на майданчику сервісу Kaizena

 Kaizena це система взаємодії з учнями/студентами. Швидкий сервіс, який дозволяє організувати роботу в групі учнів/студентів і взаємодіяти з ними різними способами. Сервіс дозволяє швидко створювати відгуки на студентські роботи і отримувати коментарі. Сервіс безкоштовний і його можна використовувати для роботи, як зі школярами, так і зі студентами. 

Для початку роботи потрібно зареєструватися.

17 квіт. 2018 р.

Pearltrees допоможе організувати всі ваші ідеї

 Скільки у вас є корисних закладок і посилань на інтернет-джерела? Думаю з кілька десятків набереться. Разом з тим буває досить складно правильно їх організувати, дуже незручно перегортати купу папок, шукаючи потрібне посилання.
На щастя, відповідь є! Сервіс http://www.pearltrees.com/Pearltrees - платформа для створення, організації та поширення колекцій та ідей улюбленої тематики, шляхом зберігання веб-сторінок, файлів, фотографій, заміток і багато іншого. Створивши акаунт, на "хмарині" виділяється до 1 Гб пам’яті.

8 клас Тест "Підсумкове тестування з розділу “Програмування”"

Рівненський державний гуманітарний університет проводить Всеукраїнську олімпіаду РДГУ для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти

До уваги випускників шкіл, майбутніх абітурієнтів, талановитих творчих молодих людей, які планують здобути якісну професійну освіту
З метою розвитку освітнього, інноваційного, професійного потенціалу країни, пошуку та підтримки обдарованих дітей і створення умов для розвитку їх інтелектуальних здібностей, якомога ширшого залучення учнівської молоді до професійно-орієнтованого навчання
Рівненський державний гуманітарний університет
проводить
Всеукраїнську олімпіаду РДГУ для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти
зі спеціальностей, визначених Правилами прийому до РДГУ в 2018 році:
  • 014 «Середня освіта (Математика)»,
  • 014 «Середня освіта (Біологія та здоровя людини)»,
  • 014 «Середня освіта (Географія)»,
  • 014 «Середня освіта (Фізика)»,

16 квіт. 2018 р.

Колажі, постери онлайн, без логотипу і з високою роздільною здатністю

Koalacollage це безкоштовний сервіс для створення колажів. Сервіс для роботи не вимагає зареєструватися і підтримує кирилицю. Сервіс простий у використанні і зручний в роботі з учнями. З його допомогою можна створювати колажі різного розміру. Особливо привабливим є створення великоформатних колажів, які придатні для одержання високоякісних постерів. Сервіс не додає логотипів в кінцевий продукт і привабливий для роботи зі студентами, які активно використовують програмні продукти та сервіси для створення постерів і плакатів.

Рейтинг університетів за показниками Scopus 2018 року

Результати рейтингу вищих навчальних закладів базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його співробітниками. База даних Scopus постійно індексує понад 20 тисяч наукових журналів та сотні книжкових серій.
Станом на квітень 2018 року до бази даних Scopus включено 162 заклади вищої освіти України, що на 26 навчальних закладів більше ніж у квітні 2017 року.
У рейтинговій таблиці вищі навчальні заклади України ранжовані за індексом Гірша — кількісним показником, що базується на кількості наукових публікацій і кількості їх цитувань.
Згідно з даними рейтингу, найвищий індекс Гірша серед університетів України мають Київський національний університет ім. Шевченка — 84 (79 у рейтингу 2017 року), Харківський національний університет ім. Каразіна — 65 (60) та Львівський національний університет ім. Франка — 55 (50), що посунув з третьої сходинки Чернівецький національний університет ім. Федьковича — 54 (51).
Як і у минулому році, п’яту сходинку посів Одеський національний університет ім. Мечникова 53 (50).
Також не змінили свої позиції у порівнянні з минулим роком НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» із показником 49 (43), Донецький національний медичний університет (43) та Дніпропетровський національний університет ім. Гончара (40), що посіли відповідно шосте, сьоме та восьме місце.
На дев’яту сходинку піднявся Національний університет «Львівська політехніка», що має у своєму активі 38 пунктів за індексом Гірша.
Замикає першу десятку НТУ «Харківс

Всеукраїнський конкурс «Гуманне ставлення до тварин»

23» березня 2018 р.№ 79
На № ___ від ___________
 Директорам закладів позашкільної освіти 
Директорам закладів загальної середньої освіти 

     Про проведення Всеукраїнського конкурсу «Гуманне ставлення до тварин» Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України спільно з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Щаслива лапа» оголошує конкурс «Гуманне ставлення до тварин».
     Його мета - популяризація та пропедевтика гуманного ставлення до тварин в суспільстві, насамперед серед учнівської молоді.
     Завдання конкурсу - розробити соціальну рекламу (фото- або відеоформат) на одну із запропонованих тем.
     До участі у конкурсі запрошуються учні 7−11 класів закладів загальної середньої освіти та закладів позашкільної освіти відповідного віку.
      Конкурсні роботи роботи надсилаються до 07 червня 2018 року на електронну адресу bioetika@happypaw.ua з приміткою:
      Конкурс «Гуманне ставлення до тварин». Просимо Вас поширити інформацію та провести роботу по залученню школярів до участі в конкурсі.

 За додатковою інформацією звертатися в Києві: тел.(044) 430-43-90, 430-00-64, ел. пошта: radchenko@nenc.gov.ua; сайт: http://www.nenc.gov.ua.

Додаток на 3 арк.

 Директор,
доктор педагогічних наук, професор В. В. Вербицький
Вик Радченко Т.Д. Т.430-43--90

Додаток детальніше про конкурс



У Києві стартує вступна кампанія до 1-х класів

У столиці України розпочинається зарахування дітей до перших класів. Про це з посиланням на Департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА, повідомляє проект Розвиток дитини.
Зокрема, у КМДА повідомляють, що віднині у школах усієї України при вступі до 1-х класів не будуть проводитись конкурси для майбутніх першокласників.
Отже родини можуть скористатися правом вибору школи без жодних обмежень.
«Держава гарантує кожному майбутньому першокласнику право на першочергове зарахування до школи за місцем проживання. Разом з тим, Ви можете скористатися і правом особистого вибору, обравши будь-яку іншу школу для зарахування на вільні місця», - наголошують у КМДА.
Саме тому, у департаменті звертають увагу батьків на те, що зарахування дітей до 1-х класів проходитиме у ІІ етапи: першочерговий за місцям проживання та другий - за вибором при наявності вільних місць.
Прийом документів для зарахування дітей до 1-х класів за місцем проживання відбудеться з 23 квітня по 31 травня 2018 року.
Для цього батьки повинні надати у школу заяву від одного з батьків, або осіб, які їх замінюють, копію свідоцтва про народження та медичну довідку дитини.
«Звертаємо Вашу увагу, що Вам більше не потрібно додатково отримувати довідку про реєстрацію, так як дані про Вашу дитину вже є в територіально гарантованій школі, надані з реєстру громади міста Києва», - повідомляють у Департаменті освіти і науки, молоді та спорту.
Родини першокласників, які мають статус тимчасово переміщених осіб, до пакету вищеперерахованих документів додають витяг з довідки про реєстрацію ТПО для підтвердження їх місця проживання.
Усі інші батьки, які хочуть скористатись правом вибору школи не за територією обслуговування, з 1-го по15 червня 2018 року надають зазначені документи у обраний заклад, і при наявності вільних місць дитина буде зарахована.

15 квіт. 2018 р.

Навчальні програми Нової української школи


Типові навчальні програми для початкової школи затверджені Колегією Міністерства освіти і науки 22 лютого 2018 року.
Освітянам пропонуються 2 типові освітні програми, кожна з яких розроблена відповідно до нового Закону України "Про освіту" та Державного стандарту початкової освіти. Педагогічна рада закладу самостійно обирає, за якою програмою буде проводити навчання, а керівник затверджує схвалену педрадою програму.
Освітні програми, що будуть розроблятися на основі типових, не потребують окремого затвердження Міністерством освіти чи центральним органом забезпечення якості освіти.
Школи самостійно визначають хід навчального процесу, орієнтуючись на формування ключових та предметних компетентностей учнів після закінчення навчального року.

9 клас Тест "Гіперпосилання і елементи управління в презентаціях. Додавання відеокліпів, звукових ефектів"

20 самих цікавих фактів про комп’ютери

Комп’ютер став настільки звичним у нашому житті, що ми сприймаємо його як робочу конячку і мало замислюємося, скільки цікавостей пов’язано з нашим PC. Ми вирішили виправити це. Отже, цікаві факти про комп’ютери.

1) У сучасного персонального комп’ютера в десять разів більше потужності, ніж свого часу було потрібно, щоб запустити і посадити людину на Місяць.

2) Обсягу CD-диска вистачає на 72 хвилини звучання музики. Саме таку тривалість має дев’ята симфонія Бетховена, на яку орієнтувалися творці нового продукту.

3) Нам достатньо долі секунди, щоби оцінити якість сайту, на який ми зайшли.

Цікаві завдання

Розважальні загадки: 
1. В комп'ютера, як і в людини, В роботі органи єдині. Скажіть, як те, що замість серця, В комп'ютерних відсіках зветься? (Процесор) 
2. Про нього знаємо ми нині: З ним справу мають в медицині. Біолог з ним теж справу має, І комп'ютер від нього страждає. (Вірус) 
3. Існує їх 10. І знає їх кожний: Писати всім можна. Для комп'ютера ж тільки Лиш 2 головні. Про що йде мова? Хто скаже мені? (Цифри 0 і 1)
 4. 3 ним справу має архітектор, З ним справу має будівельник. Хто за комп'ютером працює, До нього теж давно вже звик. Скажіть, про що іде тут мова — Назвіть одне англійське слово. (Windows) 
5. В 1кг— 1000 г, В 1км — 1000 м. А скільки байтів у 1 кілобайті? (210 = 1024) 

9 клас Тест "Елементи дизайну презентацій. Використання діаграм у презентаціях"

9 клас Тест "Загрози безпеці та пошкодження даних у комп’ютерних системах"

14 квіт. 2018 р.

Конспект уроку 2 клас "Команди і виконавці"


Тема 28: «Команди і виконавці
Мета: навчальна: повторити вивчене в 2 класі про алгоритми та виконавців; формувативміння складати алгоритми та виконувати їх; розвивальна: розвивати увагу, пам’ять, словниковий запас, логічне мислення; фор­мувати вміння робити висновки;
виховна: виховувати інтерес до інформатики, повагу до думки інших людей, само­стійність у роботі, виховувати цілеспрямованість,почуття відповідальності, інтерес до вивчення предмета і поважне ставлення до однокласників.
Тип уроку: нестандартний
Обладнання та наочність: дошка, комп’ютери, підручники
Хід уроку
І. Організаційна частина. (1-2 хв)
1. Привітання
Продзвенів уже дзвінок   Всіх покликав на урок   Тож і ми часу не гаймо  працювати починаймо.
- У  нас  сьогодні  буде незвичайний урок. Цей урок ми проведемо у вигляді змагань. Урок КВК. Для цього на потрібно поділитись на дві команди!